Плетки под небето a.k.a. World Wide Knit in Public Day

knitinpublicday_0

От 2005 година всяка втора юнска събота поставя началото на една седмица на срещи и сбирки над плетките. И това се случва по целия свят.

Плетенето по принцип е доста уединено занимание, човек може така да се увлече и да потъне в работата си, че напълно да забрави за околния свят. Затова през 2005 година Даниел Ландс създава тази инициатива – “Световен ден на плетенето на открито” (World Wide Knit in Public Day – WWKiP), чиято цел е да даде възможност на хората, които обичат да плетат, да излезат от домовете си и да се съберат с други споделящи хобито им, да обменят идеи и опит и просто да прекарат приятно време заедно.

Някой може да каже „ха, нищо ново под слънцето – ние откога, откога си имаме традицията на седенките“. Да, но се оказва, че понесени от течението на съвременния живот, е трудно да наместим графиците си и да си направим една обикновена, приятелска среща просто за да споделим удоволствието от хобито си. Така че аз ще се възползвам от тази световна инициатива и ще ви поканя на 14ти юни, събота, да открием тазгодишната седмица на плетенето на открито. Ще ви очаквам в Южния парк в София, на овалното „площадче“ с пейки, което се намира съвсем близо до входа при бул.Гоце Делчев, между 10:30 и 14:30. Елате да споделим опит и идеи, да се запознаем и да покажем на околните, че плетивото далеч не е само бабешки жилетки. ;)

Какво да си носите:
(всичко изброено е опционално, т.е. съвсем не задължително)

  • плетиво (аз ще взема резервни куки и прежда за тези, които искат да се научат, но не разполагат с инструменти все още, или за тези, които са си ги забравили вкъщи)
  • вода, храна, постелка за пикник, чадър, шапка за слънце
  • добро настроение (ако ви липсва точно този ден, пак елате – с плетене ще си го подобрите ;) )

Срещи за плетене на открито ще се организират и на други места в България.

София
За поредна година Диди (Додовата Ръкавичка) ще домакинства сбирките, които традиционно се провеждат на пейките до кучето-дракон зад Паметника на Съветската армия в центъра на София. Планирани са за 14ти и 21ви юни, от 10:30.

Дамите от Благотворителна кампания “Изплети Топлина” също канят всички свои приятели да поплетат заедно в Княжевската градина, но на 17 юни от 17:30 до 19:30.

Благоевград
В магазинчето за прежда на Jujavka, което се намира на ул. Метрополит Борис 27, ще ви очакват всеки ден от 14 до 22 юни между 10:00 и 18:00.

Пловдив
Хобиярн организират среща в  Дондуковата градина (зад Природонаучния музей) на 14 юни. Началото е 10:00.

Ако вие смятате да си организирате такова събитие на друго място, непременно ми пишете мейл (dapletem@gmail.com) или съобщение във фейсбук страницата ми, за да го споделя тук.

А къде другаде по света ще се събират обичащите да плетат хора можете да видите в официалния сайт на World Wide Knit in Public Day: www.wwkipday.com