риза + тениска + малко прежда = инфинити шал

Какво да направите, когато имате никога неносена, весело-цветна и много кичозна риза? Добавете 1-2 стари тениски и малко изостанала от други проекти прежда и си изплетете инфинити шал!

scarf1_1

Поне аз така направих. Имах си една вискозена риза, която едва ли бих облякла някога, а и не бих подарила такова кичозно нещо на друг. Така че си стоеше в гардероба и заемаше място, но пък беше толкова весело шарена, че не можех да я изхвърля.

scarf3_1

Затова добавих една стара тениска, една омаляла рокличка, малко прежда, останала от други проекти, и взех, че си изплетох инфинити шал. Честно казано, започнах го като експеримент, без особено големи очкавания, а в крайна сметка се получи аксесоар, който много ми харесва и с радост ще си нося.  :)

scarf2_1

Моделът:

Необходими материали:
Как да си направите прежда от тениски, ризи и пр. може да прочетете ТУК.
За този шал нарязах ризата на ивици с ширина около 15мм, като при плетенето добавях и тънка памучна прежда за повече здравина. Лентата от тениската и рокличката са със същата ширина.
За повече колорит добавих 2-3 ивици изплетени от два или повече ката прежда.
Използвах игли с дебелина 14мм, но бих ви препоръчала ако решите да плетете прежда от нарязани тъкани, предварително да си направите 2-3 мостри изплетени с игли с различен размер, за да прецените кой най-много ви допада.

Конкретната схема:
Нанижете 140 бримки на обръч. Може да плетете в кръг или в равнина и после да съшиете страничните краища.
Плетете жартиерна плетка като редувате различните прежди и цветове, докато достигнете необходимата височина.

scarf4_1