ravelry.com – социалната мрежа на хората, които превръщат преждената нишка в красота

ravelry-logo

Една от най-хубавите страни на плетенето е възможността да си общувам с хора, споделящи моите интереси. Още бабите ни са го правили – по седянките, а днес, в тези интернет времена, когато картата на света се побира на един компютърен екран, е много лесно да си омотаете и заплетете кълбетата прежда с хора от коя ли не част на света.

Съществуват купища плетачески блогове, форуми, учебни помагала и модели публикувани из безкрайната мрежа. С идеята да създадат място, в което хора работещи с прежда, да могат да следят за информация относно материалите, инструментите и моделите, както и да могат да черпят идеи и вдъхновение от чуждите творения, Джесика и Кейси Форбс изработват сайта ravelry.com. Постепенно, с множеството публикувани модели и схеми, с разнообразните възможности да се организира, споделя или представя на общността информация за плетаческите проекти, със съдържание изцяло създавано от потребителите ravelry се е превърнал в най-обхватната социална мрежа на хората, които превръщат нишката в красота.

Тук наистина можете да откриете какво ли не:

  • Безплатни или платени модели на плетива от всякакъв вид и трудност. Едва ли има дизайнер на плетиво, който освен в собствения си сайт да не е публикувал и в ravelry.
  • Информация за най-разнообразни видове прежда. Ако се чудите какъв материал да изберете за замисления проект, просто отворете търсачката за прежди, където може да се филтрира по множество критерии.
  • А ако си харесате модел за изплитане, можете да намерите огромно количесто информация свързана с него – идеи за подходяща прежда, трудност, необходими инструменти, ще можете да разгледате чуждите творения по него, да прочетете коментари, свързани с изработката, форумни дискусии, та дори блог-публикации на хора, които са го изработили. А ако искате да си го запазите за по-късен момент, просто го добавете към своята ravelry библиотека.

Освен това можете да се включите в някоя група, да пишете във форумите, да се присъедините към събитие. Или да публикувате свой модел, който да бъде предоставен за ползване безплатно или срещу заплащане. Точно така, дори пари може да изкарате в ravelry. :о)

А, да – благодарение на ravelry се запознах лично с една чудна дизайнерка на плетива, живееща чак в другото земно полукълбо – Audrey Wilson. Тя е автор на книгата със семпли и симпатични бебешки модели Inspirational Baby Knitting, а аз се включих с превод на български в нейния интернационален проект Baby Hearts. Добре сте дошли да си го свалите и изплетете от ТУК.

*Ginger Knits в ravelry