21 дни до Коледа – Топка от прежда и мъниста

Тази топка от прежда си има история.

04_yarn_ball

Един мрачен ноемврийски ден преди години се разхождах покрай НДК. И там, на витрината на една вестникарска будка зърнах книгата „Развихрена Коледа. Меки украшения за домашна направа“ от Вихра Василева.
04_Vihra-LargeАх, все едно Коледа ми намигна от там. Но уви, будката беше затворена. Така и не намерих мира, докато не открих книгата отново и не си я купих.
Ако познавате Вихра или сте чели блога й РазВихрено , вероятно ще се досетите какво можете да очаквате от книгата. Тя е пълна с идеи за малки и меки коледни украшения, достатъчно красиви и оригинални, за да заслужат мястото си в празничната украса на дома ви, но и достатъчно прости, за да не изискват майсторски умения в шиенето, плетенето, бродирането и плъстенето. Нямате нужда и от някакви кой знае колко специални и скъпи материали, в повечето случаи ще можете да ги намерите сред остатъците и изрезките от други проекти. Освен това почти всяко украшение е подходящо за изработка от деца, така че ще можете да си осигурите споделени моменти на творчество, радост и обич.
За да предам още малко духа на книгата, ще ви кажа, че четиригодишната ми дъщеря също много я хареса, присвои си я, прибра я при своите неща и обича да си я разглежда като книжка с картинки.

Никак не ми беше лесно да избера кое от творенията да ви представя днес. Накрая направих една топка, в която комбинирах елементи от три, описани в книгата идеи.

В крайния си вид топката много прилича на бабините кълбета прежда. Но за да не отива твърде много материал, направих сърцевина от хартия по следния начин: смачках един лист от пощенска брошура; тъй като не бях сигурна дали ще навия достатъчно плътно преждата, за да покрия добре брошурата, добавих като допълнителен слой бяла хартия, останала от миналогодишни подаръци.

04_ball_prep_1

Мънистата се „подреждат“ върху топката накрая, но е необходимо да се нанижат предварително. Нанизването е много лесно, ако си направите ето такъв „вдевач“: Вденете тънък конец в игла и завържете двата края, за да получите примка. Прекарайте края на преждата през примката и с помощта на иглата го издърпайте през мънистото.

04_ball_prep_2

За да не се изплъзва крайчето на преждата, докато я навивате, може да го залепите с тиксо.

04_ball_prep_3

Започнете да навивате преждата, като избутвате мънистата.

04_ball_prep_4

Когато решите, че сте навили достатъчно прежда, започнете да подреждате мънистата едно по едно по топката. Когато подредите всички мъниста, отрежете преждата, пришийте или завържете примка за окачване.

04_ball_prep_5

 

Можете да намерите всички публикувани досега идеи за коледна украса от прежда ТУК.