От тъкан обратно към нишка или как да изплетем отпадъците

11

В днешните времена на презадоволеност, свръхконсумация и сезонни разпродажби гардеробът на средностатистическия човек (особено ако е жена) прелива от дрехи, много от които неносени с години. На мен периодично ми се приисква да поразчистя своя и все се чудя какво да правя с ненужните дрехи.
Оказва се, че клошарите, царете на разделното сметосъбиране, вече също са презадоволени и често доста претенциозни, така че ако просто окачите торбичка със стари дрехи на контейнера за боклук, има риск те да бъдат небрежно захвърлени вътре, сред останалите отпадъци.
За щастие има хора, добри и благородни, които организират благотворителни кампании, в които събират дрехи и ги даряват на нуждаещите се. Също така става все по-популярна така наречената „икономика на споделянето“ – обикновени хора да се свързват директно помежду си, за да обменят взаимоизгодно вещи, ресурси и услуги. Но и тук има условия – разбира се, че не мога да подаря някому скъсаната си пола. Така че отново остават куп пъстри парцалки, които ми е много жал просто да изхвърля.

И ето, че открих идеята за upcycling! За разлика от рециклирането, което е свързано със загуби, а често и с разход на други ресурси, при upcycling от старите и ненужни вече вещи създаваме нещо ново и полезно. Един от начините за upcycling на дрехи и други текстилни отпадъци е да си направим прежда. Особено подходящи са тениските и всички дрехи ушити от трико, защото в резултат се получава мека и еластична прежда, която е много удобна и приятна за плетене.

Тук ще ви покажа в няколко стъпки как може да се направи такава прежда.

Необходими материали и инструменти: тениска и остра ножица.

 1. Поставете тениската на земята или на широка работна маса и добре я опънете.
  01
 2. Изрежете всички ръбове и шевове. Ако блузата е с дълбоко деколте или някаква апликация, изрежете частта отдолу успоредно на долния ръб.
  02
 3. Сгънете парчето от гърба или предницата така, че страничните ръбове да се припокрият колкото може по-добре. Може да сгънете още веднъж, но трябва да оставите непокрита част с ширина около 1-2 пръста при страничните краища, както е показано на снимката.
  Нарежете на ленти, като прерязвате ръба на горната сгъвка, но не стигате до края на страничните краища, а си оствяте поне 2см.
  Имайте предвид, че ширината на лентата ще определя дебелината на преждата, но не е препоръчително да е под 15мм.
  03

  В резултат, като разгънете, трябва да получите ето това:
  04
 4. Следващата стъпка е да доизрежете страничните краища последователно, през лента, редувайки ги зигазгообразно, както е показано на снимката. В резултат трябва да получите една дълга лента.
  05
  Ако сбъркате и срежете не където трябва, с което прекъснете лентата, или ако искате да добавите втора лента, за да удължите преждата, това може да стане по няколко начина. Първият и най-лесен е просто да завържете с възел краищата им. Друг начин е да ги съшиете. А следният е най-“невидимият”:
  06
  Изрежете по една дупка в краищата на двете ленти, които ще снаждате. Мушнете края на допълнителната лента в дупката на основната лента. Прекарайте допълнителната лента през нейната дупка – получава се тъй нареченият котвен възел. Навийте на кълбо и имате прежда, готова за куките!

Ако се чудите какво можете да направите с такава прежда, разгледайте Pinterest папката ми, в която съм събрала най-различни идеи, или следете блога за информация за моите проекти.

Или просто си сплетете ей такива диадеми и гривни!

10