Плетенето – моето творчество, терапия, любов

Първото нещо, което изплетох, когато преди много, много години баба ми ме научи, беше един обикновен правоъгълник. Беше от тъмно зелена прежда, раздърпан, крив и с дупки. Но все още си го спомням много ясно, защото след като съших двата края, се превърна в чуден пуловер за любимото ми мече. Онова чувство на доволство и удовлетворение от създаденото със собствените ми ръце бе незабравимо!

Untitled-4

Години по-късно, в тинейджърска възраст, бях убедена, че шареният пуловер, който си бях изплела вдъхновена от бабината черга, ми носи късмет и щастие. А днес знам, че съм била напълно права – любовта и удоволствието от плетенето се запечатват в произведението и тази позитивна енергия се предава на човека, който го ползва.

Какво друго ме кара да намирам време за плетене в забързаното си ежедневие на майка и инженер?

Определено – мекотата и пъстротата на преждата. Топлината на вълната, гладкостта на памука… А цветовете!?!! Ооо, цветовете… Те озаряват и развеселяват, вдъхновяват или просто успокояват.
Да оглеждам преждата в магазина, да заровя ръце в мекотата й, да си я подреждам или разглеждам обмисляйки следващия проект ми носи голямо удоволствие и ме зарежда с радост.

И още – успокояващата терапевтичност на редуването на бримките, една след друга, една след друга… Наскоро прочетох, че плетенето било новата йога. И действително, безспирното прехвърляне на бримките от едната игла на другата успокоява и освобождава ума, релаксира и действа като терапия.
Разбира се, за тази цел е нужно да изберете по-просто плетиво, за което не е нужно да следите стриктно схема. Защото плетенето може да бъде и предизвикателство – с различните си цветови рисунъци, дантелени плетки или други завъртяни-овъртяни бримки, с броенето и изчисляването на форми, свивки и наддавки, то ще провокира не само дясната, творческа половина на мозъка ви, но и лявата, логическата да работи усилено.

Това са главните причини вече толкова години да плета. А вашите какви са? :o)